Molts autònoms haurien de vacunar de virus per treballar de cara a el públic

2020112519112834034

Milions dels autònoms treballen de cara a el públic. Una exposició que, i segons l’Associació Espanyola de Vacunació, hauria de fer que fossin considerats com un dels grups prioritaris de vacunació de la Covid-19.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar aquest dimarts l’estratègia de vacunació espanyola enfront de la Covid-19. Un pla en què el Govern porta treballant dos mesos ia través de quin s’han identificat 18 grups de població prioritaris  per rebre la vacuna i establir els períodes d’administració de la mateixa.

De moment, el Govern només ha detallat dos dels 18 grups de població susceptibles de rebre la vacuna: les persones que viuen en residències de gent gran i els seus cuidadors (personal sanitari i sociosanitari). Tots dos col·lectius seran els primers a rebre la vacuna contra la Covid-19 entre gener i març de 2021 ; el que representa el voltant de 2,5 milions de persones. I, tot i que encara no es coneix qui conformaran la resta dels 14 grups que falten per saber , experts en vacunació recomanen que els professionals que treballen de cara a el públic, entre ells principalment autònoms (hostalers, comerciants, mecànics, perruquers, etc.), haurien d’estar entre ells.

Milions d’autònoms treballen diàriament de cara a el públic i són especialment susceptibles, tant d’encomanar com de contagiar-se. Són autònoms que tenen contacte diàriament amb desenes i, fins i tot, amb centenars de persones. I que, per més que tinguin cura les normes sanitàries, sempre estaran més exposats a contraure la malaltia oa contagiar.

Durant la seva intervenció en la roda posterior a Consell de Ministres, Illa va explicar que la resta de grups es donarien a conèixer «oportunament», a l’igual que els terminis, que «són realistes, d’acord amb la informació de què disposem». Sense això, sí que ha detallat els quatre criteris pels quals s’havien segmentat a la població en 18 grups: la mortalitat, l’exposició a la malaltia, l’impacte soci econòmic i la transmissió de la malaltia. «s’ha establert un marc ètic, on prevalen els principis d’igualtat, dignitat de drets, necessitat, equitat, protecció de la discapacitat i el menor beneficis socials i reciprocitat «ha apuntat Illa.PUBLICITAT

Els autònoms i el seu factor de transmissió

La idea que els autònoms, o més concretament, els professionals que treballen cara a el públic formen part d’algun dels 14 grups de vacunació que falta per conèixer és una idea que no li estranya a Rosario Càceres, vocal de l’Associació Espanyola de Vacunació (AEV).

Segons va explicar aquesta científica, els autònoms podrien formar part del programa de vacunació contra la Covid-19, perquè podrien arribar a ser considerats com un grup transmissor de la malaltia . «El que busca el Govern és que la campanya sigui el més efectiva possible. Per a això, i a l’igual que passa amb la campanya de vacunació de la grip , primer es vacunen als col·lectius més vulnerables de patir la malaltia i després a aquells que puguin transmetre-la. Llavors, els col·lectius que exerceixin de cara a el públic pertanyerien a aquest segon grup, que no són considerats de risc, però que sí que poden ser catalogats com a transmissors de la malaltia «.

Per exemplificar aquest roll de transmissor de la malaltia, la vocal de l’AEV va exemplificar que dins de la campanya de vacunació contra la grip a Andalusia, els sanitaris no estan inclosos dins dels grups de riscos o imprescindibles, sinó dins de el grup dels que poden transmetre la malaltia. «D’una banda, hi ha els col·lectius vulnerables que són els crònics, els majors de 65, etc. D’altra banda, hi ha els imprescindibles, que són els cossos i forces de seguretat de l’Estat. I, finalment, hi ha els que tenen més risc de transmetre la malaltia, que són els sanitaris «va apuntar la expert. 

Sobretot aquelles activitat «essencials»

Per a aquesta experta en vacunació, no només tenen sentit que els professionals que estiguin cara a el públic formen part de la campanya vacunació contra la Covid-19, ja que «les persones que estan de cara a la població són transmissores de la malaltia, evidentment» va dir . Sinó que creu que s’haurien de protegir especialment a aquelles que van ser catalogades com a essencials durant la pandèmia.

Es tracta d’activitats com comerços de primera necessitat, serveis d’odontologia, tallers mecànics, restaurants de menjar a domicili, activitats sanitàries … i en les que el col·lectiu d’autònoms té una gran presència. » Té tot el sentit de l’món que estiguin entre els grups aquells professionals que, durant el confinament més extrem, van ser considerats com a serveis essencials i van haver de seguir exercint la seva activitat» ha apuntat Càceres.

No obstant això, i malgrat la posició de la vocal de l’AEV, la decisió no depèn d’ells: «aquesta és una qüestió dels gestors de la sanitat pública. Són ells qui decideixen quins col·lectius es van a vacunar, en quin ordre, quan se’ls va a administrar i si se’ls va a finançar. I nosaltres no sabem quin serà aquesta decisió «

Els autònoms sanitaris demanen ser reconeguts com a grups de risc

Tot i que exerceixen l’activitat sanitària des del punt de vista privat, els autònoms de les activitats sanitàries reclamen a Govern formar part d’aquest primer grup prioritari de vacunació. Aquest el el cas dels dentistes.

El president de Consell General de Dentistes d’Espanya, Osca Castro, va explicar que li han fet arribar una carta a el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la missiva denuncien la importància de ser reconeguts també com un grup prioritari : «som un col·lectiu especialment exposat . A més la nostra activitat va ser catalogada d’essencial durant el primer estat d’alarma «

Castro espera que el Govern «compti amb nosaltres» i que la resposta que rebem des del Ministeri de Sanitat sigui positiva i el nostre professionals siguin immunitzats contra el coronavirus.

Què passa amb els riscos laborals?

Així mateix, la vocal de l’Associació Espanyola de Vacunació (AEV), Rosario Càceres, va al·ludir al fet que una vegada que s’assenti la vacuna contra la Covid-19 a Espanya, aquesta podria regular-se com una mesura més de protecció de riscos laborals . «Aquesta normativa fa que, per exemple, el titular d’una oficina de farmàcia hagi de posar a disposició dels seus empleats les eines de prevenció de les que es disposin. I les vacunes estan contemplades com una eina de prevenció «.

Finalment, va comentar que cal una «gran tasca pedagògica, perquè les primeres enquestes ens estan dient que la població és força reticent a rebre la vacuna . Tenen dubtes i això cal tenir-ho en consideració. Cal escoltar quins són les pors, els seus dubtes i resoldre’ls. Combatent la desinformació, les fake news i els rumors. Per això es planteja la imposició obligatòria de la vacuna «. Va acabar dient que «aquesta vacuna és una eina per prevenir una malaltia que està arrasant a tot Espanya».

The Courses